• -50%
Kiadás éve: 2022

Oldalszám: 607


Formátum: A/5

Aquinói Szent Tamás, a lelki mester

Torrell O.P., Jean-Pierre
Státusz: Raktáron

Kedvezményes ár:

2 990 Ft
50% % kedvezmény
5 980 Ft
2-7 nap

Azok, akik Szent Tamást csak hallomásból ismerik, meglepődhetnek rajta, hogy lelki mesterként tekintünk rá. A Summa Theologiae szerzője inkább kiváló gondolkodóként, mintsem misztikusként vált ismertté. Talán még nagyobb meglepetést okozunk, mégis ki kell mondanunk: ez a hírnév bizonyos mértékig csalóka. Ő, akit szemlátomást csak filozófiája révén ismerünk, ugyanakkor és elsősorban teológus; a Szentírás kommentátora, az egyházatyák figyelmes hallgatója, olyasvalaki, aki saját tanításának lelkipásztori és spirituális következményeire is gondot fordít.

*

Aquinói Tamás teológiáját, amely Szent János evangélista és az egyházatyák vonalába illeszkedik, egyértelműen kontemplatív irányultság jellemzi, és lelkiségében éppen olyan mély, mint tudományosságában. Sőt, még azt is elmondhatjuk, hogy tanítása sokkal inkább nevezhető „lelkinek”, mintsem szigorúan tudományosnak. Éppen intellektuális, filozófiai és teológiai állásfoglalásainak világossága indít el olyan azonnali lelki folyamatokat, amelyek csak a legelragadottabb misztikusoknál fordulnak elő. Minderről maga Tamás is tanúságot tesz élete végén, amikor a szavak „szalmáját” elhagyja a végső valóság „magvaiért”. Példája azt is megmutatja, hogy teológiája bármiféle kiegészítés nélkül is jámborságra vezet. Ehhez csak arra van szükség, hogy elvárásait a legvégsőkig teljesítsük.

A kötetet Karsai Nóra Mária fordította.
Aquinói Szent Tamás, A Teológia Foglalata c. művének I. rész második fejezet, valamint a II. rész tizedik fejezetéből vett idézetek fordítása Tudós-Takács János munkája.

Kiadás éve: 2022

Oldalszám: 607

Formátum: A/5

Szintén tetszhet Önnek