• -25%

Görög és római politikai eszmék

Melissa Lane
Státusz: Raktáron

Kedvezményes ár:

3 360 Ft
25% % kedvezmény
4 480 Ft
2-7 nap

Melissa Lane könyve együtt tárgyalja a történeti gyakorlatokat és a filozófiai reflexiót, hiszen a görög és a római gondolatok azért olyan inspirálóak, mert figyelemre méltóan széles politikai hatalmi gyakorlatot fednek le. Nehéz olyan modern bírálatot találni a politikáról (például a rabszolgaságról, a társadalmi nem kérdéseiről, az elitizmusról, az imperializmusról), amelyet ne fogalmazott volna már meg egy görög vagy római szerző.

*

A könyv emellett igyekszik feltárni a hasonlóságokat és a különbségeket az ókori és a modern politika között. Nem az a cél, hogy mérleget vonjunk, hanem az, hogy megvilágítsuk az ókori és a modern szempontokat: világos legyen a közös gyökerük, és az is, miben különböznek.

*

A klasszikus antikvitás szembeötlő jellemzője, milyen sokféle írás és kép maradt ránk ebből a korból. Sok más ókori társadalomhoz képest a görögök és a rómaiak rendkívül részletes tárházat hagytak ránk az elképzeléseikről, valamint arról, hogyan születtek meg ezek az elképzelések. A könyv az ókori görögök és rómaiak által megalkotott számos politikai gondolat közül nyolcat vesz szemügyre: az igazságosságot, az alkotmányt, a demokráciát, az erényt, a polgárjogot, a kozmopolitizmust, a köztársaságot és a szuverenitást.